Yrkeshögskoleutbildning
Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 yhp
Stödpedagog-programmet är en utbildning som vänder sig till dig som vill utvecklas inom ditt yrkesområde som ett samverkande stöd för kvalitetssäkring och bredda yrkeskunskapen inom LSS-verksamhet. Den passar dig som önskar utveckla det kollegiala samarbetet, samt att få fördjupad kompetens till att göra skillnad i arbetet för människor med funktionsnedsättningar och deras anhöriga.
Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll med fokus på att utveckla kvalitén inom LSS-verksamhet. Som stödpedagog kommer du att arbeta för att öka individens möjlighet till självbestämmande och delaktighet. Du kommer därtill kunna vara ett samverkande stöd för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, men också ha en handledande roll gentemot dina kollegor.
Det finns stor efterfrågan på stödpedagoger med yrkeshögskoleexamen inom både offentlig och privat verksamhet. Denna yrkesroll kan se olika ut hos olika arbetsgivare, men fokus är på en helhetssyn och kvalitetsutveckling inom verksamheten.
Programmet finns som uppdragsutbildning för verksamheter.
Nivå | Eftergymnasial nivå |
---|---|
Studietakt | Halvtid (50%) |
Studieform | Distans med digitala träffar |
CSN-berättigad | Ja |
Utbildningsbevis | Yrkeshögskoleexamen |
Ansökningstid | 1 feb-18 maj, 2025. |
Urvalsprov | 24 maj kl. 9-11, 26 maj kl. 17-19 |
Programstart | 25 augusti 2025 (HT25). |
Ansökan öppen!
Öppet 1 feb – 18 maj, 2025.
Vanliga frågor
En stödpedagog är specialiserad på att individuellt anpassat stöd och pedagogik till personer med olika former av funktionsnedsättningar. Deras arbete kan inkludera allt från att ge personligt stöd, utforma och genomföra pedagogiska program, samordna resurser och utvärdera individens framsteg för att säkerställa bästa möjliga resultat.
Yrkesrollen finns inom en rad olika sektorer, t.ex. skolor, dagliga verksamheter, boenden för personer med funktionsnedsättningar, habilitering och rehabilitering samt inom kommunala och privata vårdorganisationer. Stödpedagoger kan arbeta med så väl barn och ungdomar som med vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar.
Arbetet är av stor betydelse eftersom det främjar självständighet, delaktighet och livskvalitet för personer med funktionsnedsättningar. Genom att skräddarsy stöd och pedagogik hjälper de brukare att utveckla viktiga förmågor och möjligheter till ett mer autonomt och meningsfullt liv.
Stödpedagoger har en unik möjlighet i att göra en verklig skillnad i människors liv stödja en positiv kvalitetsutveckling inom LSS. Genom att arbeta som stödpedagog har du chansen att bidra till att förbättra så väl vardagen och självbestämmande för personer med funktionsnedsättningar som att stödja anhöriga och vidareutveckla verksamheten och dina medarbetares arbetssituation.
Lönen varierar beroende på faktorer som arbetsuppgifter, ansvarsområden, erfarenhet och arbetsplatsens geografiska placering och karaktär. Du kan även öka din konkurrenskraft ytterligare genom att lägga till specialiseringar inom områden som exempelvis Motiverande samtal (MI).
För lönestatistik se: Ratsit, Yrkeskollen och Tidningen Vision.
Hoppa mellan olika kapitel i videon genom att klicka på tidslinjen.
Om du brinner för att hjälpa andra och vill göra en meningsfull skillnad i samhället, ansök till att bli stödpedagog och påbörja din resa mot en givande och berikande karriär. Kontakta oss för mer information om hur du kan komma igång på vägen mot att bli en stödpedagog.
Om du har några frågor gällande utbildningen, yrkesrollen eller behörighet är du välkommen att kontakta utbildningsledaren.


Utbildningens kurser
Stödpedagogutbildningen ger dig fördjupad kunskap om olika funktionsnedsättningar, den lagstiftning som reglerar LSS-området, kommunikation, pedagogik med mera.
I utbildningen ingår följande kurser:
Praktisk juridik, 15 yhp
Kursen behandlar juridiken och de riktlinjer som styr stödpedagogens arbete. Vidare behandlar kursen hur författningar ska tolkas, fungerar i praktiken och vilka juridiska dilemman en stödpedagog kan ställas inför i sitt arbete.
Funktionsnedsättningar, 25 yhp
Kursen behandlar funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen för den enskilde så som begränsningar i socialt samspel och kommunikation, begränsande upprepade beteenden, koncentrationssvårigheter, kognitiva nedsättningar, bristande impulskontroll och inlärningssvårigheter.
Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd, 35 yhp
Kursen behandlar kommunikation och sampel inom funktionshinderområdet samt hur det är en förutsättning för delaktighet, inflytande och självbestämmande. Vidare behandlar kursen alternativ och kompletterande kommunikation, samtalsmetodik, digital kommunikation och betydelsen av kognitivt stöd. Kursen belyser också digitaliseringens möjligheter, utmaningar och dilemman.
Etik och professionellt förhållningssätt, 15 yhp
Kursen behandlar professionella förhållningssätt gentemot den enskilde och dennes nätverk samt arbetssätt för att stärka den gemensamma värdegrunden i en verksamhet. Vidare ger kursen träning i att identifiera, reflektera över och analysera etiska dilemman.
Människan i utveckling, 15 yhp
Kursen behandlar människans utveckling och hur stödet till den enskilde kan anpassas och förändras beroende på de olika faser i livet som den enskilde går igenom. Vidare behandlar kursen vilken betydelse hälsa, livsstil och kultur har för människans välbefinnande.
Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt, 35 yhp
Kursen behandlar pedagogiska teorier, metoder, arbetssätt och redskap för att kunna utveckla arbetssätt och därmed påvisa förbättringsmöjligheter för verksamheten. Vidare behandlar kursen vägledande arbetssätt samt förmåga att tillämpa och stödja ett pedagogiskt förhållningssätt på individ-, grupp-och verksamhetsnivå i syfte att skapa ett lärande och engagerande arbetsklimat.
Dokumentation och kvalitetssäkring, 15 yhp
Kursen behandlar social dokumentation i syfte att säkerställa den enskildes rättigheter samt hur man arbetar utifrån beställning, uppdrag och genomförande av myndighetsbeslut.
Lärande i arbete, 20 yhp
Den studerande ska ges erfarenhet av yrket som stödpedagog samt tillfälle för reflektion och analys av arbetet.
Examensarbete, 25 yhp
Kursen behandlar en fördjupning av innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna Funktionsnedsättningar, Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd eller Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt.
Utbildningens upplägg
Behörighet
Behörighetskrav
För att vara behörig behöver du uppfylla det som kallas ”grundläggande behörighet” samt ”särskild behörighet”.
Grundläggande behörighet
Slutförd gymnasieutbildning eller motsvarande, svensk eller från ett annat land. Om du inte har svenska som modersmål ska du ha tillräckliga kunskaper i svenska.
Särskild behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
– Hälsopedagogik, 100p*
– Specialpedagogik 1, 100p*
– Specialpedagogik 2, 100p*
– Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2, 100p
– Yrkeserfarenhet: arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning motsvarande minst 1 år arbete på heltid. Deltidsarbete på minst 50 % räknas om till heltid.
* Sedan SKOLFS 2020:22 bedöms följande kurser som likvärdiga:
– Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100p
– Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100p
Ansökan på reell kompetens
Om du saknar betyg som styrker din behörighet till utbildningen, kan du söka på reell kompetens. Det innebär att vi gör en bedömning av dina faktiska kunskaper, oavsett hur du har skaffat dem. Det gör vi genom att be din arbetsgivare intyga dina kunskaper utifrån ett antal frågor, eller genom en intervju.
Har du jobbat inom funktionshinderomsorg fyra år eller mer på minst 50 % anser vi att du uppfyller kraven på särskild behörighet som gäller Hälsopedagogik, och Specialpedagogik 1 och 2. Det är då viktigt att du bifogar intyg på detta till din ansökan.
Dokument
Start HT25 – pågår till VT27
Start HT24 – VT 2026
Blanketter
Läs eller ladda ner programbladet
Ansökningsprocessen
För att ansöka till programmet erbjuds två olika alternativ. Du kan välja att söka till den ordinarie utbildningen, som tar emot ansökningar mellan februari och maj varje år. Alternativt kan du, om du redan besitter utbildningar och erfarenhet som täcker stora delar av innehållet i utbildningen, ansöka till programmet som YH-flex när det erbjuds.