Uppdragsutbildning

Utemiljö i förskolan

Skapa inspirerande och hållbara utemiljöer för barnens utveckling

Vill ni förbättra er förskolas utemiljö och skapa en plats där barnen kan växa, lära och utvecklas? Vår utbildning ”Utemiljö i förskolan” ger er verktygen att analysera och förbättra er utemiljö utifrån era specifika behov. Ni får lära er att göra balanserade riskbedömningar och skapa miljöer som främjar barnens utveckling, hälsa och lärande.

Nivå

Processutbildning för verksamhetsutveckling

Studietakt

Valfri

Studieform

Digitala träffar, workshops och material

Utbildningsbevis

Kursintyg

Utbildare

Emma Crawley

Målgrupp

Verksamheter

Syfte och mål

Vad ni får ut av utbildningen:

  • Medvetenhet och kompetens: Förstå miljöns betydelse för barnens utveckling och lär er att med enkla medel förändra och förbättra den.
  • Hållbar utveckling: Utveckla utemiljön i linje med Agenda 2030 och stärk barnens relation till naturen och ekosystemet.
  • Praktiska verktyg: Få konkreta verktyg och metoder för att skapa inspirerande och utvecklande miljöer för barnen.

Utbildningens upplägg

Modul 1: Utemiljö för hållbar utveckling

  • Utforska hur ni kan skapa en stark relation mellan barnen och naturen genom att förstå och tillämpa principerna för resiliens och ekosystemtjänster.
  • Ta del av föreläsningar, praktiska workshops och reflekterande övningar som hjälper er att analysera och förbättra er utemiljö.

Modul 2: Lek & kreativitet

  • Lär er hur ni kan identifiera och förbättra lekmiljöer för att främja barnens motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling.
  • Få verktyg för att stimulera barns egna initiativ och kreativitet genom att skapa rika och varierade lekmiljöer.

Modul 3: Balanserad riskbedömning

  • Få insikt i hur balanserad riskbedömning kan användas för att skapa säkra och utvecklande lekmiljöer.
  • Lär er hur barns egna riskbedömningar och risktagande i leken kan stödjas och integreras i er utemiljö.

Innehåll och genomförande

Kursen genomförs på en förskola med all personal. Utvalda personer på enheten handleder resten av personalen i diskussioner med stöd av planerade lärtillfällen om 60–90 min.

  • Digitala introduktionsträffar, planeringsmöten och utvärderingar.
  • Flera lärtillfällen per modul med föreläsningar, textmaterial och workshops.
  • Liveföreläsningar och workshops digitalt och på plats.
  • Processtöd och tillgång till en digital plattform med resurser.

Efter genomförd utbildning får processledaren ett intyg och förskolan ett diplom som visar att de genomfört utbildningen. Utbildningen leds av Emma Crawley, en erfaren utvecklare med stor kunskap inom utemiljöer för barn och lärande för hållbar utveckling.

För vem?

  • Processledare och hela förskolans personal.
Foto på Emma Crawley

Låt visionen bli verklighet

Jag minns när jag var här när Växtvärket precis fått tillgång till platsen och jag minns hur de drömde och visionerade om hur de skulle kunna skapa denna urbana levande mötesplats på den gamla ödetomten. Jag älskar att se visioner bli verklighet.

När jag besöker förskolor och skolor runt om i Sverige finns det ofta stora drömmar och visioner om hur utemiljön kan användas i den pedagogiska verksamheten och det finns tankar på hur miljöerna kan utvecklas tillsammans med barnen för att verkligen bli stimulerande och kreativa och bidra till lärande för hållbar utveckling enligt läroplanen, men sen kommer alla omständigheter som verkar oöverstigliga.

Och en hel del andra hinder som gör att det känns nästan omöjligt att genomföra alla de idéer som finns där, som de egentligen vet är det bästa för barnet. Känner du igen det? 

Jag vet att det är vanligt eftersom jag brottats med precis de här frågorna sedan jag började jobba med skolgårdsutveckling för över 15 år sedan. Det är en process att förändra och hantera dessa frågor, men så nödvändigt för hållbar utveckling och inte på något sätt omöjligt!

Genom utbildningen Utemiljö i förskolan hjälper jag er ta makten över utemiljön och överkomma hinder och svårigheter. Jag erbjuder vanligtvis den digitala utbildningen till såväl enskilda förskolor, som hela kommuner i ett digitalt format i tre moduler och med en workshop på plats med pedagoger, rektorer och förvaltare och den kan beställas på det sättet genom Omsorgsförlaget.


Kontakt

Du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor gällande kursen eller hur den kan anpassas som uppdragsutbildning till din verksamhet.

Foto på Sigrid lagander

Sigrid Lagander

Tel.nr: 0738 611 301

sigrid@omsorgsforlaget.se


Utemiljö i förskolan

Läs eller ladda ner
informationsbladet

Video

Processhandledare Emma Crawley
Foto på kursledare Emma Crawley

Om handledaren

Kursen är utvecklad i samarbete med Emma Crawley, utvecklare. Emma har arbetat med att utveckla utemiljöer vid skolor och förskolor. Hon har arbetat som projektledare kopplade till ny- och ombyggnation såväl som verksamhetsutveckling i flera kommuner.

Emmas stora intresse för forskning, medskapande och att skapa ändamålsenliga miljöer har lett till spännande samarbeten mellan kommuner, forskare, myndigheter och organisationer genom mitt yrkesliv.

Att arbeta för lärande för hållbar utveckling är en viktig drivkraft för henne.

Varukorg
Rulla till toppen