Uppdragsutbildning
Förändringsledare – Utemiljö i förskolan
Vill du bidra till barns naturkontakt och möjligheter för lek och lärande för hållbar utveckling i förskolan?
Då har du under hösten 2024 och våren 2025 för första gången möjlighet att genomföra utbildningen utemiljö i förskolan tillsammans med Emma Crawley och kollegor på andra förskolor i andra kommuner. Vi träffas digitalt på tisdagar under året och fördjupar oss i de olika momenten i modulerna. Ni gör uppgifter i verksamheterna under året och får möjlighet att dela reflektioner och erfarenheter från arbetet.
Nivå | Kompetensutveckling |
---|---|
Studietakt | Valfri |
Studieform | Digital träff + workshop material |
Utbildningsbevis | Kursintyg |
Målgrupp | Verksamheter |
Intresseanmäl på studentum.se
Skräddarsydd progress
Studieuppgifter är upplagda så att du analyserar och tränar direkt i din verksamhets utemiljö, med kontinuerliga forum för frågor och handledning i ditt lärande. Därmed får utbildningen en direkt effekt där du studerar i en verklighetsnära lärandeprocess och en utbildningsportfolio uppbyggd av dig, för dig och din verksamhet.
Engagerande innehåll som ger effekt
Du får träna på att använda verktygen i utbildningen för att engagera kollegor i utvecklingsarbetet. Utbildningen har fokus på hur ni i förskolan kan arbeta med utveckling av utemiljön som lärmiljö.
Utbildningen mixar ny kunskap, med inspirerande innehåll och praktiska, färdighetstränande uppgifter.
Kompetensutveckling för pedagoger i verksamhet
Den här utbildningen är för dig som arbetar som rektor, förskollärare, förskolepedagog, speciallärare, lärare, specialpedagog, pedagog, barnskötare eller annan yrkesroll inom eller i direkt anslutning till förskolan och förskolans utemiljö.
Du kan även arbeta i annan yrkesroll som på något sätt har ett ansvar för att underhålla och utveckla utemiljön kopplad till förskoleverksamhet.
Utbildningen ger ett diplom
Efter avslutad kurs, får du ett digitalt diplom från utbildningsanordnaren/Omsorgsförlaget till den mejladress du angivit i lärplattformen OF Moodle.
För mer information om utbildningen, lärandeprocessen, innehåll och för att anmäla dig till kursen: gör en intresseanmälan här på studentum.se
Låt visionen bli verklighet
Jag minns när jag var här när Växtvärket precis fått tillgång till platsen och jag minns hur de drömde och visionerade om hur de skulle kunna skapa denna urbana levande mötesplats på den gamla ödetomten. Jag älskar att se visioner bli verklighet.
När jag besöker förskolor och skolor runt om i Sverige finns det ofta stora drömmar och visioner om hur utemiljön kan användas i den pedagogiska verksamheten och det finns tankar på hur miljöerna kan utvecklas tillsammans med barnen för att verkligen bli stimulerande och kreativa och bidra till lärande för hållbar utveckling enligt läroplanen, men sen kommer alla omständigheter som verkar oöverstigliga.
Och en hel del andra hinder som gör att det känns nästan omöjligt att genomföra alla de idéer som finns där, som de egentligen vet är det bästa för barnet. Känner du igen det?
Jag vet att det är vanligt eftersom jag brottats med precis de här frågorna sedan jag började jobba med skolgårdsutveckling för över 15 år sedan. Det är en process att förändra och hantera dessa frågor, men så nödvändigt för hållbar utveckling och inte på något sätt omöjligt!
Genom utbildningen Utemiljö i förskolan hjälper jag er ta makten över utemiljön och överkomma hinder och svårigheter. Jag erbjuder vanligtvis den digitala utbildningen till såväl enskilda förskolor, som hela kommuner i ett digitalt format i tre moduler och med en workshop på plats med pedagoger, rektorer och förvaltare och den kan beställas på det sättet genom Omsorgsförlaget.
Omgång 1
Första utbildningsomgången (vinterhalvåret 2024/2025)
Preliminära datum:
- Hållbar utveckling (modul 1): 8 och 22 oktober, samt 5 november.
- Lek och kreativitet (modul 2): 19 november, 3 december, och 14 januari.
- Balanserad riskbedömning (modul 3): 11 och 25 februari, samt 25 mars.
Omgång 2
Andra utbildningsomgången (sommarhalvåret 2025)
Preliminära datum:
- Hållbar utveckling (modul 1): 8 april, 22 april och 6 maj.
- Lek och kreativitet (modul 2): 20 maj, 3 juni och 19 augusti.
- Balanserad riskbedömning (modul 3): 2 september, 16 september och 30 september.
Varje utbildningsomgång har 9 digitala träffar, självstudier direkt i verksamhet samt i Omsorgsförlagets lärplattform OFMoodle.