Upptäck & Boka!

Omsorgsförlagets föreläsningar bygger ofta på  människors egna erfarenheter men också på yrkeskunskap och vetenskap. 
Våra föreläsare delar många gånger med sig av högst personliga delar av sitt liv och sin situation.
Vi värdesätter och är tacksamma för den kunskap och erfarenhet de vill förmedla.

Är du föreläsare och är intresserad av vad vi kan göra tillsammans?

Maria Rådstam

”Så galet det kan bli”

Jag heter Maria Rådstam och jag hade den stora oturen att bli sjuk i psykisk ohälsa 2006. Det började som hallucinationer där jag såg människor och skuggor som ständigt fanns runt mig och övervakade mig. Snart hade jag utvecklat extrema ritualer för att hålla dem i schack. Ingenting kunde lämnas åt slumpen.

Diagnosen psykos stod snart klar, men det var efter det som karusellen verkligen började snurra. En enorm stress och hets drev på processen där alla inblandade tycktes förvånade över att jag inte kunde tillfriskna lite fortare. Piller efter piller sattes in och när de inte hjälpte på ett par veckor ändrades diagnos och behandling med en suck från läkarna.

Under de fem år jag var som mest akut sjuk hann jag få inte mindre än sju psykiatriska diagnoser. Vissa av dem var tyngre än andra. Jag hann bli diagnostiserad med psykos, borderline, OCD, GAD och flera andra innan de stannade på Schizoaffektivt syndrom.
Jag har förstått i efterhand att det är en praktisk diagnos att ta till eftersom den har tyngd och ringar in det mesta. Jag fick en sjukersättning, en samling piller och en varning om att inte överanstränga mig – någonsin!

Hur kan en och samma person överhuvudtaget få sju diagnoser på fem år? Varför ändras mediciner så ofta? Diagnosmaskinen i Sverige rullar på likt ett gigantiskt chokladhjul som fantastiskt nog kan utlova vinst varje gång!

Jag vill diskutera överdiagnostiseringen genom min egen erfarenhet. Försäkringskassan, psykiatrin, anhöriga och ofta patienten själv driver på ett maskineri som saknar bromsar. Bromsen som borde säga ”vänta lite – det tar faktiskt lite tid att läka, vänta och se hur det går” kanske borde finnas där, men ingen verkar ha råd eller tid att trycka på den.

Idag arbetar jag heltid sedan flera år och klarar mig väl utan mediciner eller kontakt med psykiatrin. Tänk att det går att klara det med sju tunga diagnoser över sig! Jag tycker att det här är något vi måste prata om!

Maria är författare till den självbiografiska ”Vansinne på marsch”.

Boka Maria eller beställ hennes bok via mejl; info@omsorgsforlaget.se

 

Lena Appel

Konsten som hjälpmedel

Föreläsning ”Are You Normal?”
Jag är en engagerad mamma till en son med funktionsnedsättning och mitt yrke är konstnär. Det har lett till min föreläsning om utanförskap i konstens tecken. En personlig betraktelse av livet med barn med funktionsnedsättning. Min upplevelse som mamma till en son med autism, För er som vill/behöver veta mer om att vara anhörig och/eller för er som vet precis men behöver lite pepp och utbyte.

Bildspel med Lena Appels konstverk.
Tid: ca 50 min samt frågestund och samtal om behov finns.
Se/hör ett smakprov: youtube

Föreläsning ”Personlig utveckling – i konstens tecken”
Jag heter Lena Appel och mitt yrke är konstnär. Konstnärsskapet blev ett verktyg för mig i tillfrisknandet från utmattningsdepression och har nu blivit en föreläsning om psykisk ohälsa i konstens tecken. En personlig berättelse om min resa. För er som vill/behöver veta mer om hur det fungerar och/ eller för er som vet precis men behöver lite pepp och utbyte.

Bildspel med Lena Appels konstverk.
Tid: ca 50 min, samt frågestund och samtal om behovet finns.
Se/hör ett smakprov: youtube

Hemsida: www.lenaappel.se

Boka Lena via mejl; info@omsorgsforlaget.se

Tommy Mäkelä

Dåtid till nutid

”En föreläsning från Dåtid till Nutid som handlar om hur de största svårigheterna  kan vändas till de största möjligheterna”

Tommy Mäkelä, som själv har diagnosen Aspergers syndrom och ADHD, berättar på ett inspirerande sätt om sina lösningar för att övervinna hinder och klara vardagen trots de svårigheter som hans funktionsnedsättningar kan  innebära. Föredraget ger praktiska råd och riktar sig till alla som kommer i kontakt med barn, ungdomar och vuxna som har Aspergers syndrom och/ eller ADHD.

Om Tommy…
Under hela sin skoltid hade Tommy  svårt med det sociala samspelet, han var hyperaktiv och hamnade ofta i konflikter med elever och lärare.

Engagerade föräldrar, lärare och skolledare kunde med tiden ge Tommy det stöd som behövdes för att han skulle klara sin skolgång.

Som tioåring började Tommy träna hockey, trots avrådan från läkare som menade att hans svårigheter skulle orsaka problem i en lagidrott. Men hans kampvilja och energi på hockeyplan gjorde honom snabbt till en framgångsrik spelare och som ung tonåring, samtidigt som han gick Individuella programmet på gymnasiet, blev Tommy erbjuden att spela hockey i USA.

I dag är Tommy 34 år, familjefar till 2 döttrar och jobbar  i ett socialt företag som han själv har grundat.

I det sociala företaget har han befattningen Organisationsansvarig / CSR Manager. Han är också föreläsare och Inför fullsatta föreläsningssalar delar han med sig av sina erfarenheter, vad som hjälpt och stjälpt på vägen och om lösningarna för att övervinna hinder. Ingen lätt situation, men Tommy har fixat det.

Sagt om Tommy
”Det var en oförglömlig upplevelse att få lyssna till berättelsen om ditt liv. Möjligheterna – inte svårigheterna – var den röda tråden i din berättelse. Framgångssagan är din egen, din mammas, din personliga assistents och din skolas. Jag vill tillägga att du presenterade den på ett tilltalande och generöst vis och jag hoppas att många inom skolans och socialtjänstens världar vill ta del av den”
Kjell Modig (psykiater, tidigare chefsöverläkare psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus)


”Få kan som Tommy beskriva hur det är möjligt att använda sina erfarenheter av utanförskap och utmaningar till att skapa förändring. Genom mod, öppenhet, humor och klarsynthet får han sina lyssnare att utmana sina befintliga synsätt. Tommy är den mest optimistiska och positiva person jag mött och det har gjort att han river hinder och öppnar möjligheter och samverkan.”

Marie Söderman, HR ansvarig, Affärsområde omsorg, Team Olivia


”Det Tommy skapat med Våga Satsa Vinn är imponerande: Tommy’s starka driv, vilja och vision om att alla skall kunna vara delaktiga är viktigt för både deltagare, företagare och samhället. Som mentor de sista åren så har jag sett en enorm utveckling av Tommy i form av mognad, fokus och genomförande av projekt.”
Niklas Ivarsson, fd Global Head of Licensing, Spotify


”Tommy har synts överallt under 2010. Han föreläser framgångsrikt, är verksamhetschef och övervinner inte bara hinder utan använder dem till sin fördel.”
Catharina Nordlund, fd chefredaktör tidningen Chef


 ”Tommy är otroligt inspirerande. Alla borde få höra hans föreläsning, inte minst alla arbetsgivare!”
Valter Bengtsson VD för tidningen Föräldrakraft


 ”Tommys föreläsning berörde mig djupt. I vår verksamhet borde varenda lärare och ledare lyssna på Tommy”
Christina Josefsson fd verksamhetschef Borås Stad


”Jag vill från mig o hela min personal framföra ett stort tack för ditt föredrag som var MYCKET uppskattat.”
Kjell Classon fd inköpsdirektör Ellos AB


”2012 startade vårt samarbete med Våga Satsa Vinn. Det började med att vi tillsammans med Tommy gjorde Borås Arena tillgänglig för syn och hörselskadade på alla platser. Vi lärde oss mycket och uppskattar Våga Satsa Vinn fantastiska arbete för ett inkluderande av alla i vårt samhälle genom att jobba för meningsfullt arbete och fritid för funktionshindrade. Vi stöttar Våga Satsa Vinn så mycket vi kan och är stolta att få vara en av deras samarbetspartners även i framtiden.”

Jan Ryrlén IF Elfsborg/Vi Tillsammans


”Vi har sett hur föreningen Våga Satsa Vinn har gjort fantastiskt bra saker i samband med olika arrangemang. Som arrangör till en av Sveriges största ridsports tävlingar har vi valt att inleda ett samarbete med Våga Satsa Vinn. Det är extra roligt att vi tar det här steget i samband med att Gina Tricot Grand Prix 2016 går under internationell 3- stjärning status. Tillgänglighet och mångfald är viktigt för Gina Tricot och genom samarbete vill vi bidra till att fler ska kunna uppleva tävlingen på plats i Borås ridhus. Tävlingsplatsen kommer för första gången att erbjuda ett utökat stöd i form av exempelvis teckentolkning live på storbildskärmar, hörslinga och syntolkning.Det utökade stödet är tillgängligt under de internationella tävlingarna den 11 mars 2016 då det bjuds på dressyr och hoppning av hög klass, showinslag och hästfest i en härlig atmosfär”

Helen Hagström, Tävlingsledare Gina Tricot Grand Prix 2016

Agneta Lundqvist

Innan bägaren rinner över

Vad kan du förändra hos dig själv för att få balans i vardagen?

– Du säger ja fast du menar nej. Du tar hand om andra istället för att ta hand om dig själv. Du flyr in i olika aktiviteter för att slippa känna efter.
Känner du igen detta? Du vet vad som gäller för att det ska funka för dig, men du gör ofta tvärtom eller inget alls.

Jag vill ta med dig som lyssnar på min resa. Från att ha helt ha tagit hand om andra och hela tiden varit på språng för att slippa känna, till att idag ha stannat upp och börjat ta tag i mitt liv för att må bra, för att hitta min balans i vardagen

En resa som handlar om kunskap, insikt och förståelse för mig själv och andra. Att inse att jag måste ge mig själv syrgas innan jag kan ge det till någon annan.

Föreläsningen handlar om hur jag utifrån min historia som anhörig till en mamma som blev sjuk och förälder till två vuxna barn som på olika sätt behöver stöd, har kunnat hitta en vardag som innehåller acceptans till livet och dess med och motgångar.

Metoden jag fått hjälp av heter ACT- Acceptance Commitment Theraphy. De verktyg jag fått med mig från den här metoden och som jag använder i dag, vill jag förmedla genom denna föreläsning.

Om föreläsaren
Jag Agneta Lundqvist är mamma till två vuxna barn som behövt stöd på olika sätt samt är jag dotter till en mamma med demens och hjärtproblem.

Jag arbetar i Borås stad, är också konsult i eget företag Kreativ Vision där jag då och då föreläser kring tillgänglighet och arbetsmarknadsfrågor rörande olika funktionsnedsättningar främst inom området neuropsykiatri (ADHD, Asperger syndrom,) samt psykiska funktionsnedsättningar som ex. panikångestsyndrom, social fobi, depression och missbruk till följd av nämnda diagnoser.

Handleder personal som möter ovan nämnda grupper i arbetet eller inom olika föreningar. Anordnar också kurser, cirklar för anhöriga.

Jag har läst pedagogik, kurser inom områdena neuropsykiatri, psykiska funktionsnedsättningar, dyslexi, olika rörelsehinder m.m.

Jag har också utbildat mig inom MI – motiverande samtal, 

ACT – Acceptance Comittment therapy KBT och mindfulness. Har arbetat inom folkbildning med funktionshinder & sociala frågor.

Den största kunskap och erfarenhet jag besitter har jag dock fått från mitt anhörigskap under mer än 30 år.


Marianne Westring Nordh

Föreläsare och utbildare

Socialpedagog och filosofie doktor i arbetsvetenskap
Min grundutbildning från 1982 och är som socialpedagog. Efter många år i arbetslivet fick jag möjligheten att bli forskarstuderande och 2007 disputerade jag på Luleå Universitet med studien ”Det är inte bara att lägga schema”. Den beskriver Implementeringsprocesser vid in- och genomförandet av flexibla arbetstider i kommunala omsorgsverksamheter. I samband med dessa forskarstudier fick jag en god inblick i och fördjupade kunskaper om kommunernas sociala verksamheter som arbetslivsområde, både ur ett personalperspektiv som ur ett brukarperspektiv.

Föreläsningar
Områden som jag föreläser i och kan ha olika former av utbildnings- eller
gruppverksamheter i:

  • Allmän organisationskunskap.
  • Flexibla arbetstidsscheman.
  • Hur vi kan organisera arbetet så det blir till godo för alla.
  • Social dokumentation och dess betydelse.
  • Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
  • Brukares medverkan, delaktighet och inflytande.
  • Kollegial handledning och kvalitetsutveckling.
  • Etik – Värdegrund och hur vi bemöter varandra.

Unga vuxna – Relationer är viktiga!
Tjej och killgrupper med unga vuxna som bor i bostad med särskild service och parallellt arbete med berörd personal.

Vad är en bra respektive dålig relation?

Om jag hamnat i en dålig relation, vad kan jag göra då?

Om jag behöver hjälp, av vem och hur vill jag ha denna?

Delaktighetsmodellen
Är certifierad Utbildare i Delaktighetsmodellen, vilket innebär att jag kan utbilda vägledare och brukarvägledare i modellen.

Utveckling- och utvärderingsuppdrag
Jag gör även utveckling- och utvärderingsuppdrag utifrån ett interaktivt perspektiv. Det innebär att jag genomför utvecklings- och utvärderingsuppdrag nära och tillsammans med dem som beställt uppdraget. Ingen ska bli överraskad i slutet av uppdraget utan kunna revidera och korrigera verksamheten under uppdragets gång.

 

Ralph Minnema

ADHD Konsulten

Jag heter Ralph Minnema, är 52 år gammal, har 2 pojkar. Jag har haft det arbetssamt med den ena sonen som fick diagnosen ADHD. Jag har ansträngt mig mycket för att hjälpa honom. När jag fyllde 40 år fick jag veta att samma diagnos gällde mig. 
Från den stunden har jag arbetat med upp att bygga mig själv, därvid lärt mig väldigt mycket om vilket funktionshinder det innebär att leva med ADHD. Jag försöker få er att ändra inställning till barn, ungdomar och vuxna som har denna funktionsvariant. Att ni ser dessa individer som kreativa, kärleksfulla, uppfinningsrika människor. När vi gör det kommer vi att upptäcka nya sidor hos dem. Med regler och struktur och en kärleksfull behandling kommer vi att se förändringar bara vi har tålamod att vänta på det. Men kom ihåg, ge aldrig upp, för dessa individer behöver er.


Föreläsningar
Upptäck en osynlig funktionsvariant

Denna föreläsning handlar om vad jag har gått igenom tillsammans med min son.
Från det han var barn upp till vuxen ålder. Jag brukade säga att min son hade en “turbo” i kroppen. Jag förstod först inte vad det var som var fel på honom. Jag skrek och gormade utan att jag visste vad jag skulle göra. Ibland trodde jag att jag skulle bli tokig. Aldrig fick jag en stund för mig själv. Jag tänkte flera gånger: Nu bryr jag mig inte längre, jag ger upp.

Men från den stunden han fick diagnosen ADHD började jag bygga upp min son. Det har inneburit blod,svett och tårar, men också mycket glädje och kärlek. Det går mycket bra för min son idag.

Föreläsningen ger mina åhörare…
En berättelse om vad en förälder till ett barn med ADHD gått igenom.
Hur ni kan ta dessa barn på olika sätt.
Hur jag ändrade på mig, började hjälpa och stärka min son, därmed bygga upp honom.
Vilket bemötande ger vi barnen och ungdomarna.
Jag ger er verktyg.
Ni kommer att förstå hur dessa barn fungerar och tänker.

Det kommer också finnas tid för frågor.
Denna föreläsning riktar sig till dom som jobbar med barn och ungdomar. Jag syftar då på dagis, fritids, skolor, socialtjänsten, föräldrar m.m.

  

Försvinner ADHD när man blir vuxen?
Nej, man lär sig att leva med det.

Denna föreläsning handlar om mig själv. Från barndom till vuxenliv. Ni får en bild av hur det är att ha och leva med denna osynliga funktionsvariant och vilka problem det tillför i livet.

Jag fick själv min diagnos väldigt sent i livet. Jag fick den i 40 års åldern. Jag trodde hela tiden att jag var dum i huvudet för alla sa ju det. Nu vet jag bättre, att det inte stämmer. Tvärtom, jag är en smart och kreativ man. I samma stund som jag fick min diagnos började jag med att arbeta med mig själv och min funktionsvariant. Detta har jag fortsatt med och kommer att göra även i framtiden.

Föreläsningen ger mina åhörare…
En bakgrund om vad en vuxen som har ADHD gått igenom.
Ni får veta hur en person som har ADHD uppfattar olika saker.
När jag fick min diagnos och hur det förändrade mitt liv.
Hur jag har jobbat med mig själv.
Många tips och goda råd på saker som jag lärt mig.
En kunskap om ADHD på ett annorlunda sätt ”live”.

Det kommer även finnas tid för frågor.
Denna föreläsning riktar sig till alla människor.
Jag brukar få höra när jag är ute och föreläser “Att alla har vi väl en släng av detta”.
Det viktiga med den kunskap jag förmedlar är att vi tar den till oss.


Feedback & Referenser

Några synpunkter från mina lyssnare

Föreläsningen igår var väldigt informationsrikt. 
Du satte igång tankeverksamheten. TACK!
Hoppas Att Jag kan Vara till nån hjälp för Något / Några barn, att jag upptäcker i tid. Tack, för en jätte bra föreläsning! 
/ Susanne

Tack för En mycket innehållsrik och levande Föreläsning om funktionshindret ADHD. Trots en lång dag med undervisning, handledning och utvecklingssamtal så vaknade jag till under din föreläsning.
Allt du sade berörde mig en hel del.
Tack Än en gång
/ Therese Lundbyskolan

Tack Ralph!
Vi har elever med ADHD som vi många gånger bemött fel på grund av okunskap. Nu vet vi bättre!
/ Staffan Johansson

Hej!
Vill tacka för föreläsningen som du hade hos oss på Kvarnhagsskolan igår 3/9.
Det gav mig mycket, har just nu en elev i år 6 som har adhd, det är som du säger han är mycket kärleksfull. Och det fungerar väldigt bra med att vara hård men med kärlek med honom. Men jäklar vilket tålamod jag måste ha… beundrar dig med dina framsteg med din egen son och dig själv.
/ Cathrina

Referenser

Skolor och utbildningar
Björkhagaskolan, rektor christina Söderqvist
Danderyds Montessoriskola, Eva Nordenadler
Katarina Södra Skola, Rektor
Diamanten Lek och Inlärning i Norrköping
Trädårdsstadsskolan ,Tullinge
Västerledsskolan, Enköping, Rektor
Brunns Skola, Rektor
Bredbyskolan i Rinkeby, Peter Lilliu
Montessorutbildningen i Nacka, Utbildningsansvarige
Bredgårdsskolan i Karlskoga, Karl-G -Lindqvist
Studieförbundet Medborgarskolan
Studieförbundet Vuxenskolan
Studieförbundet ABF

 

Komuner
Österåkers Kommun, Maria Lindström Områdeschef- funktionshindrade
Sveriges Musik och Kulturskoleråd, Håkan Sandh
Katrineholms Kommun, Barn&Ungdomsnämden H-G- Wester

 

Övriga
ABF Södertälje, Annelie Wikström
Österåkersanstalten, Anstaltschefen

 

Föräldragrupper

Detta är bara ett litet urval från ställen som jag föreläst hos.

 

Eva Åström

Jag heter Eva Åström och är certifierad addiktolog/beroendebehandlare och föreläsare.

Min främsta merit är kanske min barndom med en mamma och en styvpappa som båda var djupt sjunkna i alkoholism, och min väg till att, trots detta, få ett fint och glädjefyllt liv med förmåga att vara närvarande och göra sunda livsval.

Jag växte upp i en alkoholistfamilj där jag var enda barnet. Min pappa dog när jag var 3 månader och mammas alkoholism tog en katastrofal fart. Snart flyttade en ny man in hos oss. också han långt sjunken i beroendet.

Jag blev berövad min rätt att vara barn. Det som alla barn behöver och har rätt till, så som att få trygghet, bekräftade och omvårdnad gick mig förlorat. I stället var det jag som tog ansvar för de vuxna och jag såg alltid till att bevara familjehemligheten.

Den som växer upp i kaos fortsätter skapa kaos i sitt eget liv. Destruktiva relationer och att se till att jag fick fortsätta vara behövd, som i barndomen, kort sagt leva i mitt manus, fortsatte jag med, tills jag blev medveten och förstod att jag inte behövde fortsätta ”loopa” i det dysfunktionella, utan kunde välja en ny väg.

Jag har sedan slutet av 90-talet varit verksam inom området och behandlat både de som lider av beroende och medberoende. Jag har även grupper och enskilda samtal med personer som, liksom jag själv, vuxit upp i en dysfunktionell miljö med missbruk, psykisk sjukdom, ilska och/eller våld eller i en annan ohälsosam miljö.

I mina föreläsningar varvar jag fakta med egna erfarenheter. 
Förändring kan börja här och nu, tänker jag, och jag ger några första viktiga verktyg för att kunna bryta destruktiva mönster som anhörig till en person som är beroende av alkohol eller andra droger.

Jag besitter även en värdefull kvinnojourskunskap genom att jag har arbetat på olika kvinnojourer.

Jag har även utbildningar för personal inom socialtjänsten, där jag har undervisar om beroendepersonligheten, om professionellt möjliggörande, medberoende, familjeroller mm.

Stäng meny